Raumanmeren melontakohteet

Rauman edustan merialue tarjoaa loistavia reittejä ja kohteita monenlaiseen melontaretkeilyyn. Saariston suojissa on rauhaisia ja suojaisia reittejä ja kelin salliessa kokka kääntyy Kylmäpihlajan majakkasaarelle – tai ulommas Porin tai Uudenkaupungin ja Turun suuntiin.

Rauman läntisessä ja pohjoisessa saaristossa on useita matkailukohteita, joissa voi kaikissa vierailla myös meloen. On isoja saaria polkuineen, laavuineen ja telttailumahdollisuuksineen. Matkat ovat kohtuullisia, reittejä on sekä suojaisia että avomeren partaalla käyviä. On mahdollisuus tehdä erilaisia kiertoreittejä sääolojen ja taitojen mukaan.

Reittejä ja rantautumispaikkoja Rauman saaristossa

Vasemmalta ylhäältä pääset valitsemaan kartalla näkyvät kohteet ja karttapohjan. Klikkaamalla kohdetta listalla tai kartalla, saat siitä näkyviin lisätietoja.

Oikealta ylhäältä voit klikata kartan suureksi uuteen ikkunaan tai jakaa sen. Otsikon vieressä tähteä klikkaamalla voit liittää kartan omiin karttoihisi Google Maps-palvelussa.

Tiedätkö uusia kohteita tai hienoja reittejä? Kerro meille, tai tule mukaan kartan ylläpitäjäksi!

Näistä ja muistakin kohteista saa tietoa myös Rauman kaupungin sivuilta. Rauman kaupungilla on myös hyödyllinen kartta saariston reiteistä. Paperikartan saa kaupungin yhteispalvelupiste Pyyrmannista. Yritämme pitää niitä myös vajalla.

Joitakin reitti- ja kohdekuvauksia

Matkailukohteista mainittakoon Kuuskajaskarin linnoitussaari, noin viisi kilometriä kaupungista, Kylmäpihlajan majakka, noin kymmenen kilometriä kaupungista ja Reksaaren Kartun leirintäalue, lyhimmillään kahden ja puolen kilometrin päässä. Sen aukiolo on syytä tarkistaa.

Paras retkeilysaari on Nurmeksen/Aikonmaan saari. Retkeilypolkuja on kaikkiaan noin 20 kilometriä. Saaressa on Pihluksen vierasvenesatama, Vesiluoman ja Vuorisolan varaustuvat, laavuja, nuotiopaikkoja ja leiriytymispaikkoja. Nurmeksessa sijaitsee myös Päivärannan vanha saaristolaistila. Kaikista saa tietoja Rauman kaupungin sivuilta.

Omenapuumaan luontopoluille pääsee hyvin rantautumalla Omenapuumaansuntissa Reksaaren Rohelaa vastapäisellä rannalla olevalle maihinnousupaikalle.

Muita suosittuja leiriytymispaikkoja ovat esimerkiksi Pihluksen Korkiakari ja Vähä Korkiakari ja Reksaari. Reksaaressa on Kartun leirintäalue ja Rohelan varaustupa. Kaikkiin Rauman edustan saariin voi rantautua ja asumattomia rantoja on runsaasti. Tietoja laavujen sijainnista saa Raumanmeri karttaesitteestä.

Muutamia lähtöpaikkoja

Hyviä lähtöpaikkoja ovat pienvenelaiturit, niitä on Raumalla runsaasti. Niihin kuluu lähes aina veneenlaskuluiska, niiltä pääsee kätevästi vesille myös kajakilla, sekä parkkipaikka autoille ja joskus myös palveluja. Tällaisia paikkoja Raumalla etelästä alkaen ovat muun muassa seuraavat. Kaikki löytyvät yo. kartalta.

Lillonkarin rantasauna Unajassa, Lillonkarintie 57

Ei ole veneluiskaa, mutta pääsee hyvin lähtemään kajakilla ja on parkkipaikka. Kesäisin ollut ilmainen sauna tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Paikalla on myös grillikatos, se ei tosin ole aina auki.

Täältä voi lähteä Unajanlahden suun kautta kohti kohti länttä Hanhisiin ja hyvällä säällä edelleen Rihtniemeen tai pohjoiseen kohti Raumaa. Silloin voi matkalla pysähtyä Annankariin evästauolle. Pohjoiseen mentäessä on varottava laivaliikennettä väylällä ja sataman kohdalla

Mudaistenperän venelaiturit, Laituritie

Ei palveluja. Jos haluat vierailla Santakarin pookilla niin täältä on sinne noin 10 kilometrin matka. Matkalla ylitetään Raumalle vievä laivaväylä.

Rauman eteläpuolella ei teollisuuden takia juuri muita vapaita rantoja ole, mutta kaupungissa ja sen pohjoispuolella on sitäkin enemmän.

Petäjäksen venelaiturit Kompinlahdella, Leppäläntie

Veneluiska Laituri 8:n kohdalla. Lähellä Petäjäksen telakan vierasvenesatama, Kompintie 7, ja Ravintola Villa Tallbo, Petäjäksentie 178. Täältä pääsee lyhyen ns. Hollmingin kanavan kautta hyvin kohti Rauman läntistä saaristoa. Kuuskajaskarin entiseen linnakesaareen matkailijapalveluineen on matkaa noin 4,5 kilometriä ja Kylmäpihlajan majakkasaareen noin 8,5 kilomeriä. Matkalla voi poiketa esimerkiksi Kallikajaskarissa tai Haminakareissa. On muistettava varoa laivaväylää.

Poroholman lomakeskus, Poroholmantie 8, Otanlahti

Monipuolinen leirintäalue runsaine palveluineen. Veteen pääsee monesta kohtaa matalan Otanlahden pohjukasta.

Syväraumanlahti etelä, Suvitie

Ehkä paras ja monipuolisin lähtöpaikka. Veneluiska lähellä Merijakamoa. Aivan vieressä Merijakamo ravintolapalveluineen. Täältä on hyvä lähteä lähes kaikkialle Rauman saaristoon. Joko länteen kohti Kuuskajaskaria ja Kylmäpihlajaa tai pohjoiseen kohti Nurmesta ja Reksaarta. On muistettava varoa moneen suuntaan meneviä veneväyliä.

Syväraumanlahti pohjoinen, Purjehtijankatu

Veteen pääsee esimerkiksi Saharannan uimarannalta tai Rauman Seudun Melojien vajan laiturilta. Ei palveluja. Samat reittivaihtoehdot kuin Suvitiellä.

Rokinnokka, Rokintie

Kaksi veneluiskaa lähellä parkkipaikkoja. Ei palveluja, mutta rauhallinen paikka ja hyvät melontayhteydet kaikkialle saaristoon. Täältä voi lähteä esimerkiksi kiertämään Nurmesta ja Aikonmaata Säikänsuntin tai Puuvallin kanaalin ja Ristinperänsuntin kautta joko myötä tai vastapäivään. Tai lisätä matkaan vielä Reksaaren kierron Uusalmen ja Omenapuumaansuntin kautta.

Mustalahti, Siikluomantie

Ei palveluja. Hyvät yhteydet kaikkialle samoin kuin Rokinnokasta.

Mantereenpää, Puuluntie

Ei palveluja ja hieman syrjässä, mutta hyvät yhteydet kaikkialle. Täältä voi lähteä esimerkiksi vierailemaan Kaunissaaressa Karhunkarinrauman kautta. Tai kierrellä Olkiluodon ja Reksaaren välisiä saaria ja niiden välisiä salmia. Täältä löytyy usein kovallakin tuulella suojaisia vesiä. Rauman Seudun Melojien laavu sijaitsee Loukvedellä Kivi-Reksaaressa.

Reittejä muualla Suomessa

Muualla Suomessa olevia melontareittejä voi hakea mm. Suomen Melonta- ja Soutuliiton sivuilta.